מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קווינסלנד שבאוסטרליה מצא כי הכבד הגברי יכול לשנות את מינו כאשר הגוף נלחם במחלה, בתור תגובה פיזיולוגית של הגנה עצמית.
החוקרים שביצעו את המחקר חיפשו בהתחלה מדוע חל שיבוש בדפוס השינה של אנשים שלקו במחלות מטבוליות וכבד, ורצו למצוא מה מקשר בין השניים. התוצאה הפתיעה אפילו אותם.
בניסוי, החוקרים הזינו עכברים לאחר כיבוי השעון הביולוגי שלהם, בדיאטה עתירת שומן, תוך ציפייה שיפתחו מחלות כבד או סוכרת כמו העכברים בקבוצת הבקרה, אך דבר זה לא קרה. בבדיקות מקיפות שערכו, נמצא כי הכבד של העכברים הזכרים הסובלים מהשמנת יתר הפך לנשי.
הכבד הוא איבר בעל דו צורתיות זוויגית, משמע יש הבדלים הניתנים לזיהוי בין כבד של זכר לכבד של נקבה (מעל ל-1000 גנים בכבד הם ספציפיים למין).
לאחר שראו זאת קורה בעכברים, החוקרים בדקו זאת גם בבני אדם ומצאו ששינוי זה מתרחש גם אצלנו. יותר מכך, תהליך השינוי של מין הכבד התקדם ככל שהמחלה התקדמה. "נראה שההפרעה במקצב של השעון הביולוגי עשויה להגן על הכבד על ידי השפעה על רמות ההורמונים כגון הורמון גדילה, אסטרוגן וטסטוסטרון", אמר עורך המחקר.
כעת, החוקרים מחפשים האם כוונון מסלולים מטבוליים לאחר כיבוי השעון הביולוגי והתערבויות התנהגותיות והורמונליות כדוגמת זו יכולים להוות כטיפולים אפשריים למחלות כבד.
Comments