שירות הביטחון הכללי (שב"כ) יצא בהודעה כי סיכל פעילות איראנית לגיוס אזרחיות ישראליות שתשמשנה את איראן.
אותן חשודות נחקרו בחקירה משותפת של השב"כ והיחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל להב 433). החוקרים הצליחו לאסוף ראיות רבות על הקשר שלהן עם איראן, על כן הוגשו בחודש האחרון כתבי אישום חמורים למעורבים בפרשה.
על פי מעקב ממושך אחר פעילות החשודות וממצאי החקירות, החשודות קיימו קשר מתמשך עם גורם מודיעין איראני. אותו גורם מודיעין איראני, פנה לחשודות ברשת 'פייסבוק' תוך התחזות ליהודי אשר מתגורר באיראן, העונה לשם 'ראמבוד נמדר'.
לאחר ביסוס הקשר בינו לבין החשודות, ביקש 'ראמבוד' להמשיך לנהל את הקשר עימן ביישומון 'ואטסאפ'. 'נמדר' שמר על סודיותו, בין היתר, בכך שנמנע מלחשוף את פניו בשיחות וידאו שניהל עימן, לאחר שטען כי המצלמה שברשותו אינה תקינה.
יש לציין שלמרות שחלק מהמעורבות בפרשה חשדו כי אכן מדובר בגורם מודיעין איראני, הן המשיכו את הקשר איתו ואף הסכימו לבצע למענו משימות ע"פ בקשתו תמורת סכומי כסף.
על שמות המעורבים בפרשה הוטל צו איסור פרסום, אך הותר לפרסום ערי מגוריהן ופרטים נוספים על המעורבים המרכזיים בפרשה. החשודות הן יהודיות מחולון, בית שמש, כפר סבא וירושלים.
החשודה הראשונה, תושבת חולון, בת 40, חשדה ש'ראמבוד' הוא מטעם שלטונות איראן והמודיעין שלה וקיימה עימו קשר במשך מספר שנים. במהלך קשרה עם המודיעין האיראני ביצעה משימות שונות ומגוונות, וביניהן צילום שגרירות ארצות הברית בתל אביב בסתר, צילום פנימי של משרד הפנים והמשרד לביטוח לאומי בחולון. בנוסף, העבירה מידע על אודות סידורי אבטחה וצילום בקניון בחולון.
יתרה מכך, בחקירתה עלה כי בעלה היה מיודע לקשריה עם 'ראמבוד' וגם הוא שוחח עימו למרות חשדו, והסיע אותה למשימת צילום שגרירות ארה"ב. בנה של החשודה, עמד בפני גיוס לשירות באגף המודיעין בצה"ל ובתיווכה של החשודה שוחח עם הגורם האיראני בטלפון מבלי שהיה מודע להקשר של הדברים.
חשודה נוספת, בת 57, הייתה בקשר עם 'ראמבוד' במשך כ־4 שנים, במהלכן ביצעה לבקשתו משימות וקיבלה סכום כולל של כ-5,000 דולרים .
חלק מהמשימות שביצעה, לפי בקשתו של 'ראמבוד', כללו הקמת מועדון של יוצאי איראן בבית שמש, במסגרת פעילות "קרן מיראז' ", והעברת פרטי הישראלים הפעילים בסניף זה, תמונות וסרטונים מפגישות המועדון; צילום קלפי (במהלך הבחירות לכנסת ה־23), ניסיון צילום שגרירות ארה"ב בירושלים, כמו גם ניסיון לכוון את בנה לשירות בחיל המודיעין והעברת תיעוד צבאי של בנה.
בנוסף לאלו, הוכוונה החשודה להתקרב לחברת הכנסת קטי שטרית וביצעה מהלכים פעילים לטובת חיזוק הקשר איתה והעבירה מידע על הקשר ביניהן.
ח״כ שטרית הדגישה בתגובתה את הסכנה ואמרה בין היתר כי "האיום האיראני הוא איום קיומי". בנוסף, בירכה שיטרית את גורמי האכיפה השונים: "אני מברכת את השב״כ, המוסד ושאר כוחות הביטחון על העבודה החשובה והמאומצת שלהם במלחמה מול איראן. אין לי ספק שבמערכת הביטחון נערכו ונערכים לכל תרחיש ויעשו כל שנדרש בכדי להגן על מדינת ישראל ואזרחיה."
החשודה השלישית בפרשה, בת 47, היא תושבת כפר סבא. בחקירה התגלתה כמי שהעבירה לחשודה הקודמת (בית שמש, בת 57) כספים מ'ראמבוד'.
את הכספים קיבלה באמצעות קרובת משפחתה שהגיעה מאיראן לביקור בישראל, וכן בפגישה עם שליח מטעמו של "ראמבוד" בטורקייה.
העצורה הרביעית, בת 50 מירושלים, במשך כשנה וחצי, עמדה בקשר עם 'ראמבוד', שבמסגרתו הועברו לה 1,240 דולרים אוסטרליים תמורתם קיבל 'ראמבוד' פרטי מידע מגוונים. בנוסף, ביקש להשתתף איתה במיזמים עסקיים ומיזמי צדקה בישראל אשר אותם יממן בעצמו.
פרשת הריגול הנ"ל נחשפה היום (רביעי) וזכתה להתייחסויות רבות, ביניהן גם של ראש הממשלה נפתלי בנט- "אני מברך את אנשי שירות הביטחון הכללי ואת משטרת ישראל על מבצע מוצלח שסיכל פעילות טרור עוינת כנגד מדינת ישראל. מדינת ישראל מצויה במערכה מתמשכת מול איראן. ניסיונות אלו לא מסתכמים רק בתחום הביטחוני והמודיעיני, אלא מתרחבים גם למאמצי השפעה על אזרחי ישראל, על החברה הישראלית, לזריעת קיטוב ומחלוקת, לערעור של היציבות הפוליטית בישראל ולפגיעה באמון הציבור בשלטון. אני קורא לאזרחי ישראל, גלו ערנות לניסיונות הללו."
בנוסף, גורם בכיר בשב"כ הגיב ואמר כי "מדובר בפרשייה חמורה, בה נחשפה וסוכלה כוונה להקים רשת ריגול עבור איראן, שפעלה בתחומי מדינת ישראל.
אנו עדים לניסיונות ריגול בתחומי ישראל, באמצעות פניה בכיסוי "תמים" לישראליות ודרדורן לקשר ממושך. זאת, חרף חשדן של הנחקרות כי מדובר בגורם מודיעין איראני, ונוכח בחירתן להמשיך עימו את הקשר ואף לבצע עבורו משימות."
לדבריו של הגורם הבכיר בשב"כ, מעשיהם החמורים של המעורבים בפרשה סיכנו המעורבים את עצמם ואת בני משפחתם וכן גם אזרחים ישראלים תמימים, שפרטיהם הועברו למודיעין האיראני, זאת בנוסף למידע שהועבר שעלול לשמש למטרות טרור.
עוד הוסיף גורם זה: "שירות הביטחון הכללי ימשיך לסכל את פעילות המודיעין האיראני, לרבות תוך ניטור פעילותו במרחב הרשתי. אנו קוראים לאזרחי מדינת ישראל לגלות ערנות לכל פניה או בקשה חריגה, שקיבלו במרחב הווירטואלי, קל וחומר מגורמים המזדהים כאיראנים."
Comments