top of page
Writer's pictureשחר מימון

סקירה מקיפה: מה השתנה מאז מלחמת לבנון השניה

Updated: Nov 1, 2020

אם שמעתם רעשי מטוסים בשבוע האחרון כנראה ששמעתם את מטוסי חיל האוויר שהשתתפו בתרגיל הכולל של צבא הגנה לישראל - "חץ קטלני" .

התרגיל ייכנס לרשימת התרגילים הגדולים האחרונים שעשתה מערכת הביטחון על מנת לשמור על כשירות הצבא ללחימה בזירה הבעייתית ביותר מבחינת ישראל - לבנון.

בלבנון שולט כמעט בכל אספקט של החיים ארגון החזבאללה. חזבאללה, לאורך השנים, תפס יותר ויותר מוקדי שליטה בלבנון והשתלט עליה. מאז מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 ישראל כמעט ולא נלחמה מול חיזבאללה בעיקר בעקבות הטראומה ממלחמת לבנון השנייה שגרמה לרצון אצל שני הצדדים לדחות את הלחימה, שיש האומרים שהיא בלתי נמנעת, כמה שאפשר. בעקבות השקט היחסי ששרר ב 14 שנים האחרונות בגבול הצפוני, שני הצדדים התעצמו צבאית והגדילו את היכולת שלהם לפגוע בצד השני.


חיזבאללה

ארגון חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה הצליח לפגוע בעורף הישראלי בצורה חסרת תקדים. ביום אחד, היום בו נחטפו החיילים רגב וגולדווסר בגבול לבנון וחיילים נוספו נהרגו, יללו האזעקות בכל ערי הצפון לרבות בירת הצפון חיפה. כבר בתחילת המלחמה, הורה ראש הממשלה אולמרט לצאת למבצע, בעזרת חיל האוויר ובעזרת מודיעין רב שצה"ל צבר, על מנת להשמיד את הטילים ארוכי הטווח (אילו שמגיעים למרכז הארץ) שברשות חיזבאללה. עד המלחמה, האש היכתה בעוצמה בעיקר באזורים הקרובים יותר לגבול לבנון (קרית שמונה, מטולה וכו'). יש לציין כי באותם שנים מערכת כיפת ברזל לא הייתה פעילה ולכן כל טיל שיצא מקנה השיגור בלבנון נחת בסופו של דבר בשטח ישראל. חיזבאללה הוכיח במלחמה הזאת שיש לו יכולת ירי מרשימה (יחסית לאותם שנים) והוא מסוגל לשתק לחלוטין חצי מהמדינה החזקה במזרח התיכון. בנוסף, הוכיח במהלך המלחמה שיש ברשותו ארסנל טילים מגוון, החל מטילים נגד טנקים (שבהם השתמש נגד חיילי צה"ל בשלב הפעולה הקרקעית) וכלה בטילי חוף - ים (כמו טיל היאחונט שבו השתמש על מנת כמעט להטביע ספינת טילים ישראלית.

למרות העוצמה הצבאית שהוכיח חיזבאללה, בארבע עשרה השנים האחרונות הצליח חיזבאללה להבריח לשטח לבנון ולייצר בעצמו, לפי ההערכות, בין 100 ל 200 אלף (!) טילים ורקטות קרקע - קרקע, טילי חוף - ים מתקדמים, צי רחפנים ומל"טים, יחידות עילית ואולי גם יכולות סייבר מתקדמות.

בין הרקטות והטילים, רובן המוחלט הן רקטות קצרות טווח (גבול לבנון - חיפה). אך בתוך הארסנל ישנם לפחות כמה אלפי רקטות וטילים שמיועדים לפגוש את הקרקע התל אביבית ועוד כמה אחדות שיגיעו אפילו לאיזור הנגב.


טילים המגיעים עד הנגב. פעילי ארגון חיזבאללה

חיזבאללה ניסה בשנים האחרונות לשפר את יכולותיו בשתי צורות: פרויקט המנהור שלו ופרויקט דיוק הטילים, שניהם בעלויות של מיליונים. חיזבאללה חפר בשנים האחרונות לתוך שטח ישראל עשרות מנהרות במטרה שיחידות העילית שלו (המוכרת מביניהן היא יחידת רדואן) יחדרו באמצעותן לשטח ישראל ויכבשו, גם אם לזמן קצר, מספר יישובים ביישובי קו העימות ("עוטף לבנון"). ישראל גילתה את הפרויקט ובשנת 2018 הכריזה על יציאה למבצע "מגן צפוני" במטרה לחסל לחלוטין את הפרויקט היקר והשאפתני. פרויקט נוסף שעליו עובד חיזבאללה ברגעים אלו ממש הוא פרויקט דיוק הטילים שלו. חיזבאללה ראה במהלך מלחמת לבנון שהוא לא מצליח לפגוע במדויק במטרות אזרחיות (לדוגמה בבית החולים בנהריה בו ניסו לפגוע) וצבאיות וגם שהוא מצליח הוא צריך לבזבז מספר רב של רקטות כדי להגיע לכדי פגיעה. לכן, בתמיכת איראן, התחיל החיזבאללה בניסיון שלו להפוך את הארסנל שלו לארסנל מדויק. כך, יוכל לפגוע ביותר מטרות בפחות תחמושת. מבחינת ישראל, יכולת כזו בידי חיזבאללה היא קזוס בלי ולכן היא משקיע מאמצים רבים (על פי פרסומים זרים) בתקיפות כאלו ואחרות על מטרות של פרויקט דיוק הטילים בסוריה ואפילו על גבול סוריה - עיראק. תוכנית החיזבאללה הייתה לבנות בתי חרושת להסבת רקטות "טיפשות" לטילים מדויקים (פגיעה בטווח של עשרות בודדות של מטרים) על אדמת סוריה. את הניסיונות האלו סיכל (על פי פרסומים זרים) צה"ל באמצעות סדרה של תקיפות שביצע ועדיין מבצע על אדמת סוריה.


לכבוש זמנית חלק מיישובי קו העימות. כוח רדואן

לכן, החליט נסראללה בלית ברירה שעליו להעביר את הפרויקט לתוך שטח לבנון משום שמשנת 2006 קיים סטטוס קוו לא פורמלי בין ישראל לחיזבאללה שישראל לא תתקוף בשטח לבנון על ידי חיל האוויר ושתקיפה כזאת תגרור בהכרח מלחמה. מאז שהוא החליט לעשות כן, ישראל עושה מאמץ כביר למנוע את הפרויקט הזה בדרכים צבאיות ולא צבאיות. מדי פעם, ראש הממשלה נתניהו מציג בפני העולם עדויות לעוד ועוד מעין מפעלים קטנים שהקים החיזבאללה באמצע שכונות בלבנון (אפילו בתוך מגרש כדורגל) וכך, כל פעם, החיזבאללה נאלץ למצוא מקומות מסתור אחרים לציוד היקר שברשותו. בשנת 2019 התפוצץ רחפן עלום במבנה של חיזבאללה וככל הנראה גרם לנזק בלתי הפיך למערבל שמיועד לפרויקט דיוק הטילים.

ישראל חזרה ואמרה שהיא לא תשלים עם חיזבאללה חמוש בטילים מדויקים (היום הוא מחזיק בכמה טילים בודדים) והיא מוכנה לצאת למלחמה כדי לסכל פרויקט שכזה. מה שבטוח, אפילו אם במלחמה הבאה הפרויקט לא יבוא לידי ביטוי, היא תהיה משהו שישראל לא חוותה מעולם - מלחמה כוללת בכל לשון המילה. כל המדינה מאוימת על ידי הארסנל של חיזבאללה ולא יהיה מקום שלא יחווה את המלחמה באיזה שהוא אופן.


ישראל

מדינת ישראל התעצמה לאין ערוך ממלחמת לבנון השנייה. ראשית, במודיעין. לישראל כיום יש אלפי מטרות (אולי אפילו יותר) בשטח לבנון שהיא מסוגלת לתקוף בשעת פקודה. המודיעין מכיל, בין השאר, בתים אזרחיים ומבנים אזרחיים אחרים (בתי ספר, מרפאות וכו') בהם מאוחסנים שלל נשקי הארגון (החל ממטולי נ"ט, טילי נ"מ ועד למשגרי רקטות ומצבורי רובים).

בנוסף למודיעין המדויק, ישראל הצליחה להגדיל את יכולות התקיפה שלה בצורה משמעותית וכעת תוכל לתקוף מאות מטרות ביום ללא הפסקה. ישראל גם התחמשה במטוסי F35 ("אדיר") שיוכלו להשמיד את מערך הנ"מ של חיזבאללה ולאפשר לשאר מטוסי חיל האוויר לתקוף בבטחה.


ישמיד את מערכות ההגנה האויריות. מטוס האדיר

במלחמת לבנון השניה, העורף נקלע לסכנה מיידית ובלתי נמנעת. לאנשים לא היו מקלטים והרבה ברחו לדרום. מדינת ישראל לא עמדה בשטף העוזבים הצפוניים ונאלצה להסתמך על יוזמות פרטיות (כמו של המיליארדר גאידמק) על מנת למצוא פתרון לעוזבים. כיום, מדינת ישראל ערוכה בצורה הרבה יותר טובה מבחינת העורף. ראשית, הוקמו רח"ל ומל"ח (רשות חירום לאומית ומשק לשעת חירום שמוזגה לה) שיוכלו לנהל, בשיתוף עם פיקוד העורף, את ההעברה מבתיהם של אלו ללא פתרונות מיגון למלונות השונים בדרום. בנוסף, יכולת ההגנה העורפית של מדינת ישראל נמצאת במקום שבו היא לא הייתה בו ב 2006. הקטיושות קצרות הטווח יפגשו את מערכת "כיפת ברזל", הפאג'רים ושלל הטילים ארוכי הטווח יפגשו את מערכת "קלע דוד" (שנחשבת לאחת הטובות בעולם) וטילי הסקאד שירדו לאילת יפגשו בדרכם דרומה את מערכת ה"חץ". למרות זאת, רוב המאמץ ההגנתי יהיה על מקומות אסטרטגיים (לדוגמה איזור הקריה בתל אביב, אסדת הגז "לוויתן", הקרייה למחקר גרעיני ליד דימונה, "אורות רבין" בחדרה, בסיסי חיל האוויר בדגש על רמת דוד , תשתיות מים ואנרגיה ושאר מיקומים אסטרטגיים חסויים וגלויים). כלומר, האוכלוסייה האזרחית בישראל תצטרך להסתמך בעיקר על ההגנה הפאסיבית של הממ"דים, המקלטים בבניינים והמקלטים הפזורים ברחבי הערים.

עוד שינוי שקרה בישראל הוא שינוי תפיסתי. במלחמת לבנון השנייה התייחסה ישראל ללבנון ולארגון חיזבאללה כשתי ישויות נפרדות. ארגון חיזבאללה השתמש במדינת לבנון ובאוכלוסייה האזרחית כמגן אנושי על השאיפות הטרוריסטיות שלו. במלחמה הבאה, ישראל אומרת בגלוי שמדינת לבנון לא תופרד יותר מחיזבאללה. ישראל תפגע במלחמה הבאה בתשתיות לבנוניות מובהקות (גשרים, תשתיות אנרגיה, נמל התעופה בבירות וכו') ואפילו תסכים לפגוע באזרחים על מנת לחסל תשתיות טרור. חבר הכנסת לשעבר והאלוף במילואים טל רוסו הרחיק עוד יותר מכך ואמר בראיון בשנים האחרונות ש"אם בישראל הילדים ישנים במקלטים, בלבנון לא יהיו מקלטים".


בנק מטרות עצום. תקיפת משגרי רקטות ב 2006

המטרה שתוצב לצה"ל במלחמה הבאה היא זמן. כלומר, על הצבא תוטל המשימה לנקוט בכל אמצעי שצריך לנקוט בו על מנת שהמלחמה תתקצר כמה שאפשר והעורף ייסבול כמה שפחות. הדרך היחידה להכריע מלחמה בלבנון עוברת בהכרח דרך הכוחות הקרקעיים. ישראל תיאלץ להשתמש בכוחותיה הקרקעיים על מנת להכריע את חיזבאללה במהירות, גם במחיר של נפגעים.


כדי לסיים בנימה חיובית, בזמן האחרון מקיימות ישראל ולבנון משא ומתן בתיווך גורמים בינלאומיים על מנת לקבוע את הגבול הימי בין שתי המדינות. המשא ומתן הזה גרם לרבים בלבנון לשאול את השאלה מדוע לבנון צריכה לסבול כלכלית ובינלאומית משלטון החיזבאללה ואנו אפילו שומעים ברשתות החברתיות בלבנון קריאות מדי פעם לכונן יחסים עם ישראל. בשנה רצופת הסכמי שלום היסטוריים זו, אולי תבוא גם בשורה מהשכנים מצפון.

52 views0 comments

Comments


bottom of page