לאחר שגרף את רוב האלקטורים בארצות הברית, ניתן להגיד (בכפוף לכך לא יהיה שינוי דרמטי שיבוא מכיוון בית המשפט העליון) שהאדם שייכנס לבית הלבן ב- 20 בינואר 2021 הוא ג'ו ביידן.
ג'ו ביידן בן ה - 78 יהיה האדם המבוגר ביותר שישב מאחורי השולחן בחדר הסגלגל וזאת לא ההיסטוריה היחידה שהוא עשה. ביידן הצליח, לראשונה מזה שנים, לצבוע שלוש מדינות רפובליקניות (וויסקונסין, פנסילבניה ומישיגן) בכחול מה שהוסיף למספר האלקטורים שלו 46 אלקטורים מכריעים.
ביידן עשה היסטוריה גם בכך שבחר את קמלה האריס להיות סגנית הנשיא שלו. היא תהיה האישה הראשונה שתכהן בתפקיד והאדם האפרו אמריקאי והאסייתי האמריקאי הראשון שיכהן כשני בשרשרת הנשיאות של ארצות הברית.
לאחר ההפסד במדינות המכריעות וההפסד המסתמן בבחירות, החליט טראמפ ללכת על כל הקופה ולנאום את אחד הנאומים הנשיאותיים היחידים בתולדותיה של ארצות הברית שזכו לגינויים מכל קצוות הקשת הפוליטית. החל מהגינויים ברשת פוקס השמרנית, כלה בהפסקת השידור ברשת CNN בגלל פייק ניוז (ואזהרה שניתנה על הציוץ בטוויטר) ועד ביקורת נוקבת מבית.
טראמפ החליט לנצל את היתרון המשפטי שיש לו (שלושה שופטי עליון שמינה במהלך כהונתו, אחת לפני כחודש שהחליפה את השופטת המנוחה רות ביידר גינסבורג) ולהגיש עתירות שהולכות ונערמות על שולחן בית המשפט. העתירות הללו, אם יתקבלו, עשויות לשפר את מצבו של טראמפ ואפילו להוביל לספירות חוזרות במספר מדינות ואולי אפילו לבחירות מקומיות חוזרות.
טראמפ בחר ההפך מהאדם אותו ניצח והחליט לא לקבל את תוצאות הבחירות והקורונה היא לא הסיבה מדוע יסלוד מהמחשבה ללחוץ את ידו.
ההערכות מדברות על עוד ימים ושבועות ארוכים של סאגה משפטית אבל לעומת ישראל, בארצות הברית יש תאריך ברור בו יושבע הנשיא החדש - לא יאוחר מה- 20 בינואר 2021.
המדיניות של שני האישים בקשר לישראל לא הייתה שונה בהרבה. גם טראמפ וגם ביידן היו לוחצים על ישראל למשא ומתן עם הפלסטינים (ביידן ידרוש ככל הנראה מישראל יותר וויתורים מאשר שטראמפ דרש בתוכנית המאה), שניהם היו חותרים להסכם חדש עם איראן, גם במחיר של הסרת הסנקציות כתנאי מקדים, ושניהם כמובן מחויבים להסכם שהשיגו רא"ל (מילואים) בני גנץ ומשרד הביטחון יחד עם מזכירות ההגנה האמריקאית (הסכם נשק חסוי לעשרות שנים קדימה).
ביידן נחשב מתון יחסית במפלגה הדמוקרטית וככל הנראה לא יכנע לשמאל הקיצוני (ברני סנדרס ואחרים) בעניין הסיוע האמריקאי לישראל ולא יתנה את אותו סיוע במשא ומתן ישיר עם רמאללה..
ביידן הכריז שהוא אמנם מתנגד להעברת השגרירות לירושלים ולהכרה בריבונות ברמת הגולן שעליה הכריז בגין כבר בשנות השמונים אבל הוא לא יבטל הכרה פורמלית אמריקנית שנעשתה בימי טראמפ.
פת"ח כבר הכריזה שהיא מוכנה למשא ומתן עם ישראל אם ביידן יבחר ומעניין לראות באיזו גישה ינקוט ביידן והאם יסכים למשא ומתן על בסיס תוכנית טראמפ או שידרוש משא ומתן על בסיס גבולות 67' (משא ומתן שישראל לא תסכים להתייצב אליו).
מדינות המפרץ והמזרח התיכון שלא חתמו על הסכם שלום עם ישראל וחיכו בסבלנות לבחירות, יבואו כנראה כעת ברצון לנרמל את היחסים עם ישראל ולכן יכול לראות שהחודשים הקרובים יהיו ההמשך לשלושת הסכמי השלום עליהם כבר הכריזו איחוד האמירויות ובחריין (הסכם אברהם שאושרר בממשלה ובכנסת) וההסכם עם סודן.
הממשלה הישראלית תצטרך לשתף פעולה גם עם הנשיא האמריקאי וגם עם הסנאט הרפובליקני ולמצוא דרך להדק עוד יותר את היחסים עם ארצות הברית תוך היאבקות מתמדת על האינטרסים הישראלים באו"ם, מול איראן ומול הפלסטינים. ביידן מצידו, יכול לרשום הישג לזכותו ולקוות שארבעת השנים הבאות יפעלו לטובתו.
Comments