יום שלישי הגדול הגיע ומיליוני אמריקאים ילכו לממש את זכותם לבחור.
את תוצאות הבחירות (או יותר נכון את תוצאות המדגמים) נדע כבר בשבוע הבא (בבחירות האחרונות בשנת 2016 כבר באותו שבוע היה ברור מי ניצח).
בארצות הברית, השליטה במדינה מחולקת בין הנשיא (הנבחר לכהונה או לשתי כהונות בנות 4 שנים כל אחת) לקונגרס (כמו הכנסת בישראל) ולרשות השופטת.
הקונגרס בארצות הברית מחולק גם הוא לשני חלקים שמאזנים ובולמים אחד את השני ואת הנשיא. בית הנבחרים והסנאט. בית הנבחרים הוא הבית התחתון של הקונגרס והוא מחולק בצורה יחסית בין המחוזות השונים של ארצות הברית כך שככל שמדינה גדולה יותר, כך תיוצג שבצורה נרחבת יותר בבית הנבחרים. הסנאט לעומתו, מחולק שווה בשווה בין 50 המדינות (שני נציגים לכל מדינה) והוא הבית העליון של הקונגרס. לעומת הבחירות לנשיאות, שמקוימות בכל ארבע שנים, הבחירות לקונגרס מתבצעות פעמיים בכל כהונה של נשיא - פעם ראשונה ביחד עם הבחירות לנשיאות ובפעם השנייה ב"Midterm election" (הבחירות של אמצע הכהונה). בחירות אמצע הכהונה נובעות מהצורך למנוע הגמוניה בקונגרס (שצד אחד שולט לחלוטין על הקונגרס ולצד השני אין כמעט השפעה - כמו בישראל שבה בתקופה בה השמאל שלט (1948-1977) לא היתה השפעה כמעט לימין ובתקופה בה הימין שלט ושולט (1977-היום כמעט באופן רציף) לשמאל כמעט ואין השפעה).
כבר מהמאה ה 18, לאזרח הפשוט אין השפעה ישירה על זהות הנשיא אלא השפעה על בחירת הנציגים הממונים על הבחירה - האלקטורים.
האלקטורים בארצות הברית הם קבוצת אנשים (שמספרם נקבע בחוק וביחס לאוכלוסייה) שמיועדים לקבוע את זהות הנשיא הבא ואת זהות סגן הנשיא הבא. כיום יש 538 אלקטורים בארצות הברית שמחולקים בין המדינות. כדי שנשיא ינצח את הבחירות הוא צריך לקבל למעלה מחצי מכמות האלקטורים (כלומר 270 ומעלה). האלקטורים, ברוב המוחלט (48 מדינות) של מדינות ארצות הברית, האלקטורים בוחרים כולם באותו מועמד לנשיאות ולסגנות הנשיאות (זה שקיבל את רוב הקולות במדינה) כאשר סגן הנשיא בא בזוג עם הנשיא שמריץ אותו לסגנות.
למרות שהתוצאות יהיו ידועות כמעט בוודאות כבר בשבוע הבא, המועמד לנשיאות שייבחר ייכנס (או יישאר) בבית הלבן כנשיא עד חודש ינואר 2021, שם יושבע הנשיא הנבחר בפעם הראשונה או השנייה שלו.
לא משנה אם טראמפ או ביידן ינצחו, התוצאות יהיו בעלי השפעה מכריע לעולם. היחסים עם צפון קוריאה, הסכם בין ישראל לפלסטינים, היחס לשאיפות הגרעיניות האיראניות, היחס לגרעין הרוסי וההתפשטות במזרח התיכון ועוד נושאים רבים פנים / חוץ אמריקאים תלויים בבחירה של מיליוני האמריקאים שיצביעו ביום שלישי הקרוב (3.11).
Comentarios